Maiju Wihlman Pt

Millainen on mielestäsi hyvä PT? Lue Satakunnan Kansassa ollut artikkeli

Maiju Wihlman kannustaa: Haasta Personal Trainer, vaadi ammattitaitoa ja yksilöllisyyttä

Kuvat: Vesa Saivo

Teksti: Maiju Junko

Maiju on pyörittänyt yhdessä veljensä Tom Täckmanin, 44, kanssa Piukat Paikat -kuntosalia jo 23 vuotta. Personal Trainer ohjaa yksilöllisesti, ei liukuhihalta, ei leikkaa liimaa -ohjeilla.

Personal Trainer ohjaa yksilöllisesti, ei liukuhihalta, ei leikkaa liimaa -ohjeilla. Valmennus pohjautuu kokemuksen lisäksi tieteeseen ja jatkuvaan kouluttautumiseen, niittaa porilainen PT Maiju Wihlman, 45. Maiju on pyörittänyt yhdessä veljensä Tom Täckmanin, 44, kanssa Piukat Paikat -kuntosalia jo 23 vuotta.

– Olen kokeillut monia Personal Trainereita, mutta pettynyt ja turhautunut. Minulle on lyöty kopioidut ohjeet käteen, tunnin aikana PT on pahimmillaan ollut toisaalla ja räplännyt kännykkää. Onneksi löysin oikean ammattilaisen, Maijun. Hän keskittyy täysin minuun, tekee hyvän, tavoitteellisen ja ennen kaikkea yksilöllisen treenin. PT osaa lukea minua ja homma synkkaa. Suosittelen lämpimästi, kertoo porilainen Tia Koivunen. Tian suoritusta valvoo Maiju Wihlman. (Kuva: Vesa Saivo)

Kasiluokalla kolahti

Itä-Porin yläasteen kahdeksasluokkalaista Maijua otti päähän. Hän oli kokeillut telinevoimistelua, hiihtämistä ja monia muita urheilulajeja, muttei hieman huonoryhtisenä ja kömpelönä saanut kipinää. Kunnes.

– Kävimme koulun kanssa kuntosalilla. Rakastuin heti. Harrastus vei mennessään, poiki ammatin ja oman yrityksen.

– Luin lehdestä, että naisten sali on myytävänä. Kävimme Toman kanssa katsomassa ja päätös syntyi nopeasti: 22-vuotias on rohkea ja nopea käänteissään. Tosin ilman tradenomiopintoja en varmasti olisi uskaltanut heittäytyä yrityselämään.

Maiju on suorittanut olympiatason urheilijoita liidaavan Suomen Fitnessurheilu ry:n virallisen fitnessvalmentajatutkinnon, Personal Trainer -koulutukset ja lisäksi hän on opiskellut yliopistotasolla ravitsemus- ja liikuntalääketieteitä. Uusimpana aluevaltauksena on urheiluravitsemustiede. Lisäksi hän on kouluttautunut Firstbeat-hyvinvointianalyysiasiantuntijaksi.

– Uskottavan PT:n tulee perustaa toimintansa tieteeseen. Siksi arki on jatkuvaa opiskelua, Maiju vakuuttaa.

Tiukka ei huuhaadieeteille

Maiju vannoo elämäntaparemontin nimeen ja deletoi huuhaapikakuurit tylysti. Oppeja tulee päivittää, käydä lisäkursseja ja innostua. Tuloksien takaamiseksi elämäntaparemontissa pyritään pitämään energiansaanti reilusti yli perusaineenvaihdunnan, kidutusta ei siis ole luvassa.

– Ruokailusta ei kannata tehdä hankalaa kuivaa kanaa tupperista -elämää. Opetelkaa ottamaan ruoka kattilasta, syömään riittävästi ja monipuolisesti. En suosittele yksittäisten ruoka-aineiden kuten viljojen tai maitotuotteiden välttämistä, ellei siihen ole lääketieteellistä perustetta. Tosin esimerkiksi allergisten, keliaakikoiden ja vegaanien kohdalla ravinto-ohjaukselta vaaditaan tiukkaa tietopohjaa, etteivät ohjeet pilaa asiakkaan terveyttä tai aiheuta puutostiloja.

Maiju on toiminut fitness-valmentajana vuodesta 2004 lähtien. Tiukka, neuvova ja ehdottoman sitoutunut, on valmentajakollegan nopea luonnehdinta. (Kuva: Vesa Saivo)

Lainsuojaton nimike

Personal Trainer -nimikkeen voi ottaa käyttöönsä hyvin heppoisin perustein.

– Sitä ei ole ammattisuojattu, joten pelkästä nimikkeestä ei voi päätellä oikeastaan juuri mitään. Maijun määritelmän mukainen PT rakentaa yksilöllisen ohjelman ja ravinto-opastuksen. Hän varmistaa, että liikkeet tehdään oikein, asennot ovat kunnossa ja hengitystekniikka toimii. On tärkeää myös vaihdella ohjelmaa sopivin väliajoin, jotta motivaatio säilyy ja kehitys jatkuu. Maiju tutkii ohjattaviensa ruokapäiväkirjan tarkasti ennen yksilöllisen ravinto-ohjelman suunnittelua.


Hienostelevan kielenkäytön ja latinankieliset termit – gluteus maximukset ja hamstringit – Maiju jättää suosilla oppikirjoihin. Siinä taas yksi syy, miksi Maijua on helppo lähestyä ja opit sisäistää.


– Pakara on pakara ja takareisi on takareisi, punapää nauraa.

Maijun muistilista PT:n valitsijalle

  • Kerro rehellisesti, mitä haluat
  • Varmista PT:n ammattitaito
  • Tiedä, mitä ostat: vaadi yksityiskohtainen sopimus
  • Jos epäröit, palkkaa PT ensin vain vaikka muutamaksi tunniksi. Jos koet ohjeet toimiviksi, jatka sopimusta ja sitoudu tulosten tekemiseen

Juttu kopioitu Satakunnan Kansan nettisivuiltä https://www.satakunnankansa.fi/a/nsedi00119088

Scroll to Top