Personal Trainer Maiju Wihlman kertoo, että treeniteho voi parantua huimasti, kun treenaaja alkaa huolehtia palautumisestaan.
Teksti ja kuvat: Pauliina Vilpakka (02/01/2019)
Porilaisen Piukat Paikat -kuntosalin yrittäjä Maiju Wihlman valmistui ennen joulua Firstbeat Hyvinvointianalyysiasiantuntijaksi. Firstbeat on siitä poikkeuksellinen mittaus, että suorituskyvyn sijaan sillä mitataan ihmisen palautumiskykyä, eli palautumisen riittävyyttä, unen palauttavuutta, yksilöllisiä stressitekijöitä sekä liikunnan terveys- ja kuntovaikutuksia.
Firstbeat-hyvinvointimittauksella mitataan sykettä, sykevälivaihtelua, hengitystiheyttä ja liikettä. Se on alun perin suunniteltu huippu-urheilijoita varten, mutta siitä hyötyvät myös tavalliset ihmiset.
Työssään Personal Trainerina Maiju kertoo kohtaavansa välillä ihmisiä, jotka niin sanotusti polttavat kynttilää molemmista päistä. Yrittäjänä hän on itsekin tottunut kiireiseen elämänrytmiin. Tutkiakseen omaa palautumistaan Maiju teetti itselleen Firstbeat-hyvinvointianalyysin, ja kuten hän oli arvellutkin, parantamisen varaa löytyi.
– Sain raportissa tietää, että yöuneni eivät olleet riittävät, eikä myöskään palautumiseni päiväsaikaan. Pahimpina päivinä saatoin viilettää tauotta heräämisestä nukahtamiseen asti. Tuloksien saamisen jälkeen olen pyrkinyt pitämään päivän aikana ainakin pari 5–10 minuutin taukoa ennen tai jälkeen työvuoron, jolloin vain makaan sohvalla, enkä tee yhtään mitään. Sen lisäksi nykyään menen 30 minuuttia aikaisemmin nukkumaan, Maiju kertoo.
Hän korostaa, että palautuakseen kunnolla ihmisen on todella oltava tekemättä mitään. Kännykällä sosiaalisesa mediassa roikkuminen tai tietokoneella työasioiden näpyttely eivät rentouta. Sen sijaan sohvalla löhöily ja tv:n katsominen todennäköisesti rentouttavat.
Maiju uskoo, että palautumisen mittaaminen on hyvin ajankohtaista. Tehokkuutta vaativassa maailmassa monen voimat loppuvat täysin viikonloppuun mennessä. Se kertoo siitä, ettei palautumista tapahdu tarpeeksi viikolla.
– Lepo vaikuttaa positiivisesti hermostoon ja sydämen toimintaan, sillä mitä enemmän sykevälivaihtelua esiintyy, sitä paremmin myös sydän voi. Levossa verenpaine laskee, ja solut uudistuvat. Lihaskin kasvaa levossa. Jos ihminen tekee koko ajan enemmän kuin oikeasti jaksaisi, treeniteho kärsii. Kun palautumisesta huolehditaan kunnolla, treeniteho voi kehittyä huimasti.
Maiju suosittelisi Firstbeat -analyysia erityisesti aktiivisille ja ahkerille ihmisille sekä sellaisille, jotka kokevat, etteivät ole aamulla virkeitä, vaikka olisivat mielestään nukkuneet riittävästi. Hän muistuttaa, että levon puutteeseen kannattaa puuttua hyvissä ajoin, jo ennen kuin kroppa muistuttaa asiasta terveysongelmilla.